Szybki i prosty deser na upalne dni

Uff, jak gorąco! Ktoś chętny na orzeźwiający sorbet truskawkowy? Owocowa propozycja dla wszystkich wielbicieli, niestety kończących się już, czerwonych pyszności.

Składniki:

- ok. 0,5 kg truskawek
- 250 ml śmietanki 30 %
- sok z połowy cytryny
- pół szkl. cukru
- kilka listków mięty
- cukier wanilinowy
- 200 ml wody
- starta czekolada do dekoracji

Jak zrobić deser:

Rozpuść cukier z gorącą wodą, a następnie ostudź. Przygotuj wysokie naczynie i zalej wcześniej umyte i pozbawione szypułek truskawki chłodnym syropem cukrowym. Dodaj sok z cytryny i miętę. Całość zblenduj (opcjonalnie zmiksuj). Przełóż do plastikowego pojemnika i pozostaw w zamrażalce na ok. 4 h (najlepiej co godzinę mieszać - unikniesz problemów z późniejszym nakładaniem porcji). Jeśli masz ochotę udekoruj czekoladą.