Mus czekoladowy

Szybki i prosty pomysł na deser czekoladowy. Delikatny mus z dodatkiem ulubionego likieru świetnie sprawdza się jako deser dla prawdziwych wielbicieli czekolady.

Składniki:

- 25 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady (według uznania)
- 30 dag masła
- 3 jajka
- 5 dag cukru pudru
- 2, 3 łyżki ulubionego likieru lub brandy
- 150 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki wody

Jak zrobić deser:

Rozpuść czekoladę i połącz ją z alkoholem i wodą, a następnie zmiksuj z miękkim masłem. Ubij na sztywno białka i dodaj do nich cukier. Do czekolady dodaj żółtka i połowę ubitych białek. W osobnym naczyniu ubij śmietankę i dodaj do masy czekoladowej. Połącz z pozostałymi białkami i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do małych pojemniczków i wstaw do lodówki na 3, 4 godz.