Prosty deser jagodowy

Sezon jagodowy rozpoczął się już na dobre! To dobra wiadomość dla wszystkich wielbicieli fioletowych deserowych słodkości. Dzisiaj skromny i tym samym naprawdę szybki i prosty przepis na deser, którym będą rogaliki z nadzieniem właśnie z jagód.

Składniki:

- jagody (ilość według uznania, moim zdaniem wystarczy szklanka)
- 5 dag drożdży
- 50 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 3/4 szkl. mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- odrobina galaretki w proszku

Jak zrobić rogaliki:

Połącz drożdże z łyżką cukru i dwiema łyżkami mleka. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. W międzyczasie roztop masło i delikatnie podgrzej mleko. Utarte żółtka zmieszaj z rozrobionymi drożdżami, a następnie po trochę dodawaj mąkę naprzemiennie z ostudzonym mlekiem i masłem. W ten sposób wyrobisz ciastko, które trzeba będzie na jakiś czas odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na kształt okręgu i wycinamy trójkąty. Nakładamy jagody, posypujemy galaretką (by ładnie się połączyły i nie miały tendencji do wyciekania) i zawijamy w stronę wierzchołka. Uformowane w ten sposób rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 mi. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.