Proste muffinki bananowe

Smaczne i przez wszystkich uwielbiane muffiny z dodatkiem bananów i czekolady. Zawsze sprawdzają się jako słodka przekąska lub deser. Udekorowane w kolorowe papierowe foremki prezentują się naprawdę smakowicie!

Składniki:

ciasto
- 3, 4 dojrzałe banany
- 10 dag masła
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag czekolady (mlecznej lub deserowej)
- 2 jajka
- 15 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem
- 2 banany
- kostka masła
- 3 żółtka
- 5 dag cukru
- 5 dag kakao


Jak zrobić muffiny:

ciasto
Rozdrobnij banany (możesz użyć zwykłego tłuczka do ziemniaków) i dodaj do nich roztopione, nieco przestudzone masło, następnie mąkę, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Utrzyj jajka z cukrem i połącz z masą. Całość dokładnie, choć delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto nałóż do papierowych foremek i następnie do specjalnej blaszki na muffinki. Piecz ok. 20, 25 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

krem
Zblenduj (opcjonalnie zmiksuj) banany z cukrem, kakao i żółtkami. Masę przelej do garnka i podgrzewamy do temp. ok 80 stopni. Odstaw do ostudzenia (najlepiej do lodówki). Zmiksuj miękkie masło i stopniowo dodawaj chłodną masę. Tak przygotowany krem nałóż na muffiny, najlepiej posługując się rękawem cukierniczym. Jeśli masz ochotę udekoruj kolorową posypką lub owocami.