Ciekawy gatunek ślimaka

ślimak afrykański
Prusacy mają swoiste zapatrywania kulinarne. Przysmakiem takiego narodu pojawiają się nie raptem żabie udka, jednakowoż dodatkowo ślimaki. Ślimaki podawane występują w rozmaitego typu daniach. Trafiają się w kategorii pieczonej, duszonej oraz uciskanej. Ślimaki trafiające na żele muszą dokonywać murowane atuty smakowe, przeto też zapoczątkują one zazwyczaj ze ponadplanowych upraw. Rozkoszne występują ślimaki spośród rodziny winniczków natomiast ślimaki brązowe. Pomimo, iż w naszej osiadłej kuchni nie pojawiają się zupełnie, winniczki występują podobnie jak w Polsce, w związku z tym także obok nas i znana jest  hodowla skorupiaków. Ślimaki z polskich hodowli istnieją wywożone przeważnie do Francji, w ten sposób skutkiem tego ślimaki z polski serwowane istnieją na francuskich stolikach. Stanowić być może w przyszłości pojawią się one oraz w menu Polaków.