Ciemne ciasteczko z czekoladą

www.arikani.pl

85g najlepiej jakości kakao w proszku
400g cukru pudru
125ml oleju roślinnego
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
60g cukru pudru



Przygotowanie: 20 min> Gotowanie: 12min> Gotowe w: 32min

W średniej misce wymieszać kakao, cukier puder i olej roślinny. Pokonać jaj po jednym na raz, a następnie wymieszać z wanilią. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać do mieszanki kakaowej. Zaznaczony ciasta i ochłodzenie przez co najmniej 4 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 znaku C / Gas 4. Tace z pergaminu do pieczenia linii. Toczyć ciasto na 2,5 cm kulek. Płaszcz każdą piłkę w cukrem pudrem przed umieszczeniem na przygotowanych tackach.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 do 12 minut. Odstawić na blasze na minutę przed przeniesieniem do kratce do ostygnięcia.