Pyszne, łatwe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców - np. malin. Pomysł na prosty deser! Jeśli masz wypróbowany przepis na biszkopt skorzystaj z niego, jeśli nie - posłuż się moim :)
Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek
- pół szklanki cukru pudru
- szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 2 łyżki mąki kartoflanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag masła
Krem
- 40 dag malin
- szklanka cukru pudru
- cukier wanilinowy
- budyń śmietankowy (lub waniliowy)
- łyżka mąki kartoflanej
- 30 dag masła
Jak zrobić deser:
Biszkopt
Oddziel żółtka od białek i ubij je na sztywno i następnie połącz z cukrem. Całość wymieszaj delikatnie z żółtkami. Dodaj delikatnie mąkę i proszek do pieczenia. Wlej przestudzone, uprzednio roztopione masło do masy. Wszystko połącz, pamiętając o tym, by proces mieszania był jak najbardziej delikatny - ciasto będzie wówczas bardziej puszyste. Piecz przez ok. 25 minut. Ostudzony biszkopt przekrój poziomo na 3-4 blaty.
Krem
Maliny włóż do garnka, wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gotuj je przez ok. 5 minut, pilnując by masa nie przywarła do dna naczynia. Wymieszaj budyń z mąką ziemniaczaną i dwoma łyżkami wody. Dodaj do masy malinowej i wszystko zagotuj, aż do otrzymania gęstej masy. Ostudź. Utrzyj masło i po trochę dodawaj do niego masę malinową. Tak powstałym kremem przełóż biszkopty.